Zaterdag 23 januari organiseerde de KNMO de Nederlandse Marching & Show Contest 2015. Het fluit- en trommelkorps nam op deze dag deel aan het onderdeel: mars- en concertwedstrijd. De te jureren werken waren: Bandrock voor het marsonderdeel en La vie de Saint Antoine voor het concertgedeelte. Dit laatste nummer werd door Piet Wolters voor het korps gecomponeerd. De jury beloonde het optreden van fluit- en trommelkorps Sint Antonius met een totaal van 90 punten. Dit is dan een eerste prijs met lof der jury. Door deze goede prestatie werd het korps dan ook Nederlands kampioen in de 4de divisie. Tevens mochten zij op deze dag de wimpel in ontvangstnemen.
Op zaterdag 16 en zondag 17 januari 2016 organiseerde de LBT een solistenconcurs in Swalmen. Aan dit concours nam ons jeugdlid, Lisa van Keeken, dan ook deel. Haar optreden werd beloond met 85 punten. Een fraaie 1ste prijs. Door dit resultaat mag zij dan op zondag 20 maart deelnemen aan de Limburgse kampioenschappen in Geleen.
Op zondag 20 maart nam Lisa van Keeken deel aan het Limburgs kampioenschap voor solisten en ensembles. In een tot de nok toe gevuld Hubertushuis in Geleen behaalde Lisa voor haar beoordelingswerk 83 punten. Dit is dan een verdienstelijke 1ste prijs. Met deze 1ste prijs heeft zij zich dan ook geplaatst voor de Nederlandse kampioenschappen. Vrijdag 13 mei was voor onze instructeurs: Dominique Rohenkohl en Janneke Giesbers een belangrijke dag. Op deze dag traden zij dan ook in het huwelijksbootje. Vanzelfsprekend bracht het korps hun een klinkende serenade. In Berlicum nam ons jeugdlid, Lisa van Keeken, op zaterdag 25 juni deel aan de NK solisten en kleine ensembles. Daar behaalde zij dan een fraaie 3de prijs. Haar puntentotaal op die dag was 82 punten. Dit jaar namen wij, met de gehele vereniging, voor het eerst deel aan de parade van het oktoberfeest in Sittard. Het centrum van Sittard was druk bezocht en dit maakte het tot een gezellige optocht. De gemeente Echt-Susteren organiseerde op donderdag 10 november haar jaarlijkse Oetblinkersaovendj. Op deze avond worden mensen en verenigingen, die de gemeente Echt-Susteren op de kaart hebben gezet, in het zonnetje gezet. Aangezien het fluit- en trommelkorps Sint Antonius op zaterdag 23 januari Nederlands kampioen werd, ontvingen zij ook een uittnodiging voor deze avond. Tijdens deze avond werd de vereniging dan ook gehuldigd. In de kerk Onze Lieve Vrouwe Onbevlekt Ontvangen van Pey werd in de viering van vrijdag 6 januari 2017 ook aandacht besteed aan het feest van de drie Koningen. De koningen van de schutterijen: Sint Joris, Wilhelmina en Sint Antonius leverden d.m.v. het aanbieden van geschenken hun bijdrage aan deze kerkdienst. Zaterdag 14 januari organiseerde de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen in Linne het jaarlijkse solistenconcours van het district Roermond. Lisa van Keeken nam namens onze vereniging deel aan dit concours. Zij behaalde daar een verdienstelijke 1ste prijs.
2016: Otto: 1ste koning van het koningsbielemanschieten - Foto: Herman Meijers
Zaterdag 17 september organiseerde schutterij Sint Salvius Limbricht het jaarlijkse Bielemannen- en Sappeurstreffen. De bielemannen en enkele suporters van schutterij Sint Antonius waren op deze dag ook aanwezig. Schutterij Sint Salvius voegde aan het jaarlijkse treffen een nieuw onderdeel toe; nl.: het koningsbielemanschieten. Dit leverde een verwoede strijd op tussen de bielemannen en sappeurs. Ons lid, Otto, schoot zich op deze dag tot koning van de bielemannen en sappeurs. Op het einde van de dag bereikte ons team de 10de plek in het totaalklassement.
Zondag 14 mei was de voorvertoning van de documentaire: De belofte van Slek in het Slekkerhoes. Het afgelopen jaar heeft een filmcrew onze verenigingen en met name ons jeugdlid Andy Dukers diverse keren gevolgd. Deze documentaire is in de winterprogrammering van de NTR opgenomen. Deze documentaire is dan te zien op NPO 3. Hieronder is de trailer te zien van deze documentaire.
Zondag 18 juni was het processiezondag. Tijdens de voorbede werd er ook aandacht besteed aan de slachtoffers die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog op het Hingen. Toen de namen van de slachtoffers werden afgeroepen, brachten de vaandeldragers van schutterij Wilhemina en van schutterij Sint Antonius de vaandelgroet. Dit had een hele impact op de mensen die deze dienst bijwoonden. Zaterdag 15 juli was onze vereniging aanwezig op de uitvaartdienst van onze beschermvrouwe Marlies Maessen- Houben. Het fluit- en trommelkorps heeft deze dienst mede muzikaal opgeluisterd. Zondag 30 juli was omroep LOES aanwezig op onze schietlocatie in het Haverlandj. Hier maakte zij dan een promotiefilm voor o.a. het derde bondsschuttersfeest van de bond Eendracht Born-Echt. Zondagavond was deze film al te zien op hun internetkanaal. Op zaterdag 23 september draait de documentaire de belofte van Slek op het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Deze documentaire gaat over ons lid Andy Dukers die zeer hecht aan zijn familietraditie en te gelijkertijd over het dorp Slek waar tradities langzaam aan het verdwijnen zijn. Het muziekkorps nam op zondag 10 september deel aan het muziekfestival dat georganiseerd werd door fluit- en trommelkorps Excelsior Montfort. Zondag 17 september werd door onze vereniging deelgenomen aan het LDS in Haelen. Bij het invallen van de duisternis plaatste zich een drietal voor de finale op zaterdag 23 september. De belofte van de Slek of te wel Andy’s promise behoort tot de 15 beste internationale jeugddocumentaires van 2017. Van 15 t/m 26 november is deze doumentaire te zien tijdens het IDFA Festival in Amsterdam. Deze documentaire is ingeschreven in de categorie Kids & Docs Documentary. De jury, bestaande uit: Daan Bol, Rkhsareh Ghaem Maghami & Christian Popp, beslist wie de IDFA Award Best Kids & Docs Documentary in ontvangst mag nemen. Op een zonovergoten zomerse zondag 15 oktober werd er door de vereniging deelgenomen aan het Internationale Schuterijen- en Gildentreffen in Sittard. Het centrum van Sittard was druk bezocht en dit maakte het tot een gezellige optocht.
2017: Plek 5 op de schiedwedstrijd om de Ut - LDS in Haelen - Foto: Truus Brouwers
Zaterdag 23 september brak de finaledag aan voor de strijd om de UT; of te wel welke vereniging mag het komende jaar het LDS gaan organiseren. Na een enerverende strijd moesten wij gaan kavelen om de 4de en de 5de prijs. Ons team viel in die kavelronde als eerste af. Hierdoor behaalde ons team in de eindrangschikking de 5de plek. V.l.n.r.: Yvonne Vergoossen-van Neer, Truus Brouwers & Mariëlle Maessen.
2017: Sint Maartensoptocht op de Slek - Foto: Jos Offermans
Vrijdag 10 november organiseerde de Sint Antoniusput van de Slek de jaarlijkse Sintmaartensoptocht. Van zelfsprekend begeleidde het muziekkorps de Sintmaartensoptocht. Dit is een van de tradities die het fluit- en trommelkorps van schutterij Sint Antonius in ere houdt.
Zondag 26 november was het jeugdlid Andy Dukers van schutterij Sint Antonius met zijn familie afgereisd naar Amsterdam. Daar waren zij te gast op het jaarlijkse IDFA-festival. Tijdens dit festival werd hij dan geïnterviewd door het NOS- jeugdjournaal naar aanleiding van de documentaire de Belofte van Slek.
Zondag 3 december had de NTR de primeur om deze documentaire te vertonen op NPO 3. Op het Limburg Film Festival te Venlo was de documentaire de Belofte van Slek op zaterdag 13 en op zondag 14 januari 2018 te zien. De belofte van Slek werd door de vakjury gekozen als de beste kort film. De prijs voor deze film werd in ontvangst genomen door Andy Dukers. Traditietrouw start de schutterij het nieuwe jaar met het bijwonen van de heilige mis. Zondag 14 januari vierde de schutterij haar naamfeest in de Onze Lieve Vrouwe Kerk van Pey. Het fluit- en trommelkorps verzorgde deze dankdienst met hun muzikale bijdrage. In 1973 is deze traditie gestart onder leiding van de toenmalige dirigent dhr. Senden. In aanloop naar het kinder OLS bezocht een afvaardiging van schutterij Sint Antonius op vrijdag 23 februari basisschool Op de Slek. Op deze dag werd in het kort verteld wat de deelname aan het kinder OLS inhoudt. Zaterdag 10 maart was de documentaire de belofte van de Slek geprogrameerd op het Internationale Filmfestival in Assen. De documentaire Andy’s promise, of te wel: de belofte van Slek, was te zien op het Doc Edge festival in Nieuw Zeeland. In de periode van 13 mei tot en met 31 mei draaide deze korte film in Wellington en in Auckland. De documentaire de belofte van Slek werd verder vertoond op het festival: Hongerige Wolf. Dit festival werd gehouden op 13, 14 en 15 juli in het dorpje Hongerige Wolf. Dit dorpje maakt deel uit van de gemeente Oldambt in Noordoost Groningen. Zondag 29 juli werd deze korte film nogmaals uitgezonden op NPO 3. Op vrijdag 14 augustus luisterde het fluit- en trommelkorps met haar muziek de heilige mis op ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van de schutterij. Deze kerkdienst werd grotendeels verzorgd door de leden van de schutterij. Een hoogtepunt van deze dienst was dat Britt Eberson begeleid werd door het fluit- en trommelkorps. Zij brachten een bewerking van het nummer: Leef is mien land van Carboon ten gehore. Deze versie van Leef is mien land gaat over de schutterij en het dorp Slek. De tekst van dit nummer is geschreven door: Dominique Rohenkohl, Tom van Kempen, Frits Krause en Herman Meijers. Op zaterdag 15 september organiseerde schutterij Marcelinus en Petrus uit Oud-Geleen het jaarlijkse bielemannen- en sappeurstreffen. Een afvaardiging van de schutterij was op deze dag aanwezig om onze bielemannen te ondersteunen bij de diverse spellen. Op het einde van de dag bereikte ons team de derde plek in het totaalklassement. In de periode van 13 t/m 20 september was de documentaire: Andy’s promise te zien tijdens het DMZ International Film Festival in Zuid-Korea. op zaterdagavond 3 november nam het Fluit- en trommelkorps deel aan het Jeansconcert in Havert (D). De aanleiding voor dit concert was dat dhr. Rohenkohl zijn 10-jarig jubileum vierde als dirigent. Aan dit concert namen dan de muziekverenigingen deel waar hij op dat moment dirigent is. Nadat alle verenigingen klaar waren met hun concertgedeelte was het tijd voor de grande finale. Het sluitstuk was dat het nummer: die immer lacht gezamelijk gespeeld werden door: Spielmanzug 1920 Edelweis, fluit en tambourkorps Sint Paulus, fluit- en trommelkorps Sint Willibrordus en fluit- en trommelkorps Sint Antonius. Op 20 en 22 november was de documentaire Andy’s promise (de belofte van Slek) te zien tijdens het 34th International Short Film Festival Berlin. Donderdag 30 mei 2019, Hemelvaartsdag, begeleide het fluit- & trommelkorps de communicanten van de parochie Pey vanaf de Patriciusschool naar de kerk. Na afloop van de dienst ontvingen de communicanten een klinkende serenade van het fluit- & trommelkorps. Zondag 7 juli nam onze vereniging deel aan het OLS in Sevenum. De weersinvloeden (wind, bewolking en zon) hadden een grote invloed op de schietwedstrijd. Nadat het korpsschieten afgerond waren er nog 53 verenigingen in de race voor de Um.Jammer genoeg wist ons 6-tal het korpsschieten niet te overlezen. Zondag 15 september waren wij present op het LDS in Beek (België). Schutterij Sint Antonius nam met 3 drietallen deel aan de schietwedstrijd om de Ut. Twee teams wisten zich te kwalificeren voor de kavelrondes. Jammer genoeg wisten de beide teams zich niet te plaatsen voor de kavelrondes op zaterdag 21 september. Op donderdag 14 november heeft er bij het fluit- & trommelkorps een instructeurswissel plaatsgevonden. Op deze dag heeft Xander Urlings het dirigentstokje overgenomen van Dominique Rohenkohl. In het jaar 2020 werd de hele wereld getroffen door het coronavirus. Om het virus te beperken, werden door de regeringen diverse maatregelen getroffen. Ook de Nederlandse regering nam diverse maatregelen; zoals: het verbieden van evenementen waar meer dan 100 mensen bijelkaar komen. Dit had ook gevolgen voor onze schutterij. Zo werden alle bondsfeesten vanwege het coronavirus afgelast. Het O.L.S. dat dit jaar in Meyel en het Z.L.F dat in Schimmert gehouden zou worden, zijn verschoven naar het jaar 2021. Tevens werd het concert in Bunde, waar de muziekvereniging aan deel zou nemen, afgelast. Aangezien alle schuttersfeesten dit jaar zijn afgelast of uitgesteld, heeft het bestuur besloten dat dit jaar géén koningsschieten wordt gehouden. Met als gevolg dat Otto in 2021 de koning is van de vereniging. Sinds 1 mei heeft ons clublokaal nieuwe uitbaters. Dit zijn dan Otto Jägers en Sandra Geerlings. Als gevolg van de Coronacrisis heeft de schutterij de jaarlijkse traditie van het meiboomplanten voor een jaar aan zich voorbij moeten laten gaan. © 2020 Schutterij, fluit- & trommelkorps Sint Antonius Slek All rights reserved .
2018: Solistenconcours in Melick
Zaterdag 21 en zondag 22 januari organiseerde de LBT voor het district Roermond haar jaarlijkse solistenconcours. Ons lid, Lisa van Keeken, nam op zondag 22 januari in Melick deel aan dit solistenconcours. Zij behaalde daar voor haar solistenwerk in totaat 82 punten. Dit is een verdienstelijke 1ste prijs.
2019: Processie Slek - Foto: René Puri
Zondag 23 juni was het weer tijd voor de jaarlijkse sacramentsprocessie. Voorafgaande aan de processie was er een dankviering aan de lagere school. Dit jaar trok de processie door de Slekkerstraten. Sinds 2013 trekt de sacramentsprocessie ieder jaar door een andere kern van de parochie Pey. Vanaf de oprichting van de schutterij wordt er deelgenomen aan de processie(s). Dit is een van de tradities die door de vereniging in ere gehouden wordt. Dhr. Ger Koopmans, lid van de provinciale staten van Limburg, was aanwezig bij de dankviering en liep in de gelederen van de schutterij mee in de processie.
1936: Mariafeesten dekenaat Echt - Foto: Jo Suijkerbuijk
Tijdens het concert werden er ook gezamelijk enkele stukken gespeeld. De muziekverenigingen van schutterij Sint Willibrordus uit Obbicht en schutterij Sint Antonius brachten voor een volle zaal de nummers: If you leave me now en time to say goodbye ten gehore. Een van de nummers die de muziekvereniging daar ten gehoor bracht was: Die himmelblaue Augen.